Çocuğuma Depremi Nasıl Anlatabilirim?
Ülkemiz, aktif fay hatları üzerinde yer aldığından deprem bölgesi olarak tanımlanıyor. Yani, deprem aslında ülke gerçeğimiz ve bununla mücadele edebilmek için bilinçlenmemiz oldukça büyük bir önem taşıyor.
Çocukları, deprem hakkında bilgilendirmek, panik olmalarını önleyecek ve olası bir deprem durumunda nasıl davranmaları gerektiği hakkında öngörü oluşturmalarını sağlayacaktır.
Cwwtoys olarak bu yazımızda çocukların deprem hakkında bilmeleri gerekenleri derledik.
Anlayabileceği Dilde Anlatın
Öncelikle çocuğunuzun depremi anlayabilecek olgunlukta olmasına dikkat etmelisiniz. Depremi korkulması gereken bir şey olarak değil, önlem alınması gereken bir yeryüzü hareketi şeklinde ifade ederseniz çocuğunuz depreme dair korkunç tablolar yerine endişe etmeden yapılması gerekenlere odaklanır.
Çocuğunuza iyi örnek olabilmek için öncelikle, sizin de sakin ve bilinçli davranmanız çok önemlidir. Çocuğunuza deprem olgusunu anlattığınızda bilmek isteyeceği ilk şeylerden biri evin ya da okul binasının depreme karşı dayanıklı olup olmadığıdır. Bu noktada dürüst cevap verebilmek için evinizi inceleyerek sağlamlığından emin olmalısınız ve çocuğunuza da evinizin sağlam olduğu hakkında bilgi vermelisiniz.
Dikkat etmeniz gereken konulardan biri de deprem olgusunu açıklarken çocuğun kafasını karıştırabilecek ayrıntılardan bahsetmemeniz gerektiğidir. Gereksiz ayrıntılar çocuğun kafasında soru işaretleri oluşturabilir ve çocuk deprem hakkında esas odaklanması gerekenlere odaklanmakta zorluk çekebilir.
Afet Görüntülerine Maruz Kalmasını Engelleyin
Bazı görüntüler çocukların hafızasına yer edip travmatik bir etkiye sebep olabilir. Özellikle çabuk heyecanlanan ve ürken çocuklar, bu tarz görüntülerden tahmin edebileceğinizden daha fazla etkilenir. Bu sebeple çocuğunuzu TV’de ve sosyal medyada sık sık gösterilen enkaz görüntülerinden uzak tutmalısınız. Çünkü böyle görüntüler çocuğun deprem düşüncesini çok korkunç bir boyuta taşır ve çocuklar her an deprem ihtimalini düşünerek panik içinde yaşayabilirler.
Deprem Hazırlıklarını Birlikte Yapın
Çocuğunuza depremi ve depreme hazır olmanın önemini anlattıktan sonra, çocuğunuza deprem çantasının önemini anlatın ve deprem çanta hazırlama aşamasına çocuğunuzu da dahil edin. Depremden sonraki zamanda ev hasar almamış olsa dahi olası depremlere karşın bir süre dışarıda kalmanız gerekebileceğini ve bu süreçte ihtiyacınız olan temel şeylerin deprem çantanızda olmasının size kolaylık sağlayacağını ona sakince anlatın.
Deprem Anında Yapılması Gerekenleri Anlatın ve Uygulamalı Gösterin
Çocuklar ilk defa deprem ile karşılaştıklarında depremin ne olduğunu bilmezlerse çok daha fazla paniğe kapılabilirler. Bunun önüne geçmek için deprem anında evin sallanabileceği ve bazı eşyaların yerlerinden düşebileceği konusunda onu uyarın. Evinizdeki eşyaları sabitlemenin öneminden bahsedin ve deprem anında hayatta kalma oranını yükselten yaşam üçgeninin önemini mutlaka anlatın. Evde yaşam üçgeni oluşturulabilecek güvenli noktaları birlikte belirleyin ve mutlaka çocuğunuza yaşam üçgeninin mantığını anlatın.
Aynı zamanda deprem esnasında tehlike oluşturabilecek eşyaları da belirleyin ve deprem anında bu eşyaların yanına yaklaşmaması gerektiği konusunda çocuğunuzu uyarın.
Aktif fay hatları üzerinde yer alan ülkemiz çok yakın bir tarihte yıkıcı özelliklere sahip bir deprem yaşadı ve deprem ülkemizin gerçeklerinden biri. Depremin ne olduğunu bilmek ve olası risklere karşı önlem almak hem bizlerin hem de çocuklarımızı koruyacaktır.