Çocuğum Ateşlendiğinde Ne Yapmalıyım?

Ateş, bebeklerde ve küçük yaş grubundaki çocuklarda sık sık karşılaşılan bir sorundur. Birçok ebeveyn, bebeğinin ateşlenmesinden endişe eder ve böyle anlarda panik olur.

CwwtoysBlog olarak bu yazımızda, çocuklarda ateş ve çocuklar ateşlendiğinde ne yapılması gerektiğini ele aldık.

Çocuğunuz Üç Aylıktan Küçükse Ateşe Dikkat

Özellikle ilk üç aylık süreçte, çocuğunuzun ateşi azıcık yükselse dahi bunu ciddiye almanızı ve hemen ateşini düşürmek için harekete geçmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu aylarda, bebekler mikroba daha açık halde oluyor ve kana mikrop karışması durumunda, bebek için hayati tehlike dahi oluşabiliyor.

İlk 3 ayında olan bebeklerin ateşi 39-40 °C aralığına kadar yükseldiyse ve düşmüyorsa bebeğinizi hızlıca hastaneye götürmeniz oldukça önemlidir.

Ateşin Belirtileri Nelerdir?

Ateş, sanıldığı gibi bir anda ortaya çıkmaz. Aslında çoğu zaman çocuğunuz ateşlenmeden önce bazı belirtileri gözlemleme fırsatınız olabilir.

Bu belirtiler;

Halsizlik

Yüzde kızarıklık

Uyku hali

Özellikle el ve ayakta soğukluk

İştah kapanması

Mutsuz ve huysuz bir ruh hali Çocuğunuzda bu belirtileri gözlemliyorsanız;

  • Çocuğunuz uyku halindeyse üstünü açın ve kıyafetlerini çıkartın.
  • Vücuda ıslak bez uygulayın.
  • Evinizde doktor kontrolünde aldığınız ve ateş düşürmek için kullandığınız bir ateş düşürücü şurubunuz mutlaka olsun ve bu şurubu çocuğunuza uygun dozda verin.
  • Özellikle ılık duş, ateşi düşürmede çok etkili bir yöntemdir. Çocuğunuzu ılık duşta bir süre bekletebilirsiniz.

Aldığınız bu önlemlere rağmen, ateşte herhangi bir düşüş meydana gelmiyorsa doktorunuz ile iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Ateş Anında Yapmamanız Gerekenler

Ateş ile ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri, terleme sağlayarak mikropların atılacağıdır. Bunu kesinlikle yapmamalısınız. Ateşi olan çocuğunuzun üstünü örtmeniz, ısıyı daha da arttıracak ve havale riski ortaya çıkacaktır.
Buz uygulaması, ateşi düşürmek için çözüm olarak düşünülür ancak bu çocuğun daha çok üşümesine neden olur. Üşümek de ateşi tetikler. Yani buz, çözümden ziyade döngüye girmenize neden olur ve ateşin daha da artmasını tetikler.

Unutmayın ki ateş, birçok hastalığın belirtisi olabilir. Çocuğunuzun ateşi düşmüş olsa da aralıklarla ateş kontrolü yapmalısınız. Ateş yükselmiyorsa rahatlayabilirsiniz ancak ateş aralıklarla yükseliyor ve çocuğunuzun halsizliği devam ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız.