Televizyon, tablet, bilgisayar, telefon artık hayatlarımızın olmazsa olmazı ve birçoğumuzun hayatı bu teknolojik aletler etrafında geçiyor. Hatta çoğu zaman tek ekranla da yetinmiyoruz. Örneğin; bilgisayarda çalışırken yandan televizyon da açık oluyor. Hatta bu esnada telefonumuzu da sık sık kontrol ediyoruz.

Bildiğiniz gibi çocukların da ilk rol modelleri ebeveynleri oluyor. Sürekli bilgisayar, telefon ya da televizyon ile haşır neşir olurken gördüğü ebeveyni taklit eden çocuklar, oldukça ufak yaşlarda hatta daha yaşına bile gelmeden ekran bağımlılığı sorunu ile yüzleşiyor.

Çocukların okuma yazma bilmeden hatta daha konuşmadan, telefonun dokunmatik ekranını kullanabilmesi, istediği müziği, oyunu ya da videoyu açabilmesi çocuğunuzun çok zeki olduğundan ziyade ekran bağımlılığı olduğunun göstergesi olabilir.

Çocuğunuz her ağladığında telefonunuzla oynamasına izin veriyor, ona çizgi filmler açıyor musunuz? Ya da yemeğini yemek istemediğinde sevdiği bir videoyu açıp o videoyu izlerken hızlı hızlı yemeğini yedirmeye çalışıyor musunuz? Bu tarz eylemler ile o anı kurtarabilirsiniz ancak çocuğunuzun ruhsal dünyasında ciddi hasarlar oluşmasına da sebep olabilirsiniz.

Ekranların Çocuk Gelişimine Zararları

  • Ekrandaki renkli ve hızla değişen görüntüler, çocukları adeta hipnoz eder ve ekrana kilitler. Renklerin göz alıcılığı ve sürekli değişmeleri çocukların odaklanmada zorlanmalarına sebep olur ve çocuklarda dikkat dağınıklığı, söyleneni algılayamama gibi sorunlar oluşabilir.
  • Televizyon ya da internet aracılığıyla izlenen videolar interaktif bir iletişim sunmaz. Bu tek taraflı iletişimde çocuğunuz izleyici durumundadır. Dolayısıyla bu esnada konuşmasına gerek yoktur. Uzun süre ekran karşısında kalan çocukların dil gelişiminde aksaklıklar meydana gelebilir. Çocuğunuz konuşma bozuklukları ya da konuşmama gibi sorunlar yaşayabilir.
  • Çocuğunuz ekran karşısındayken her zaman ona hitap eden içerikler izlemeyebilir. Bu sebeple aslında çocuklar ekran karşısındayken sürekli ebeveynlerin kontrolü altında olmalıdır. Çünkü çocuğun izlediği bir video ya da gördüğü bir görüntü bilinçaltına işleyebilir ve çocukta korkuların oluşmasına, çocuğun kötü rüyalar görmesine sebep olabilir. Çocuklarda üst benlik gelişmediği için televizyonda izledikleri şiddet, aldatma, kandırma, alay, küçümseme değerlerini direkt alırlar.
  • Ekran bağımlılığı; konuşmanın gecikmesi, öğrenme güçlükleri, davranış bozuklukları, otizm benzeri sendromlar, obezite ve kalp hastalıkları gibi sonuçlardoğurabiliyor.
  • Ekran başında uzun saatler geçiren bir çocuğun beyninde nörotransmitter dediğimiz bazı kimyasallar salgılanıyor ve zamanla yüksek düzeylere ulaşıyor. Bunlar çocuğu, o anda mutlu eden maddeler. Ancak süreç uzadıkça yetersiz gelmeye başlıyor.
  • Televizyon karşısında harcanan vakit çocukta ruhsal yorgunluklara neden olduğundan dolayı çocuğun ödev yapma duygusunu engeller, bu da derslerdeki başarıyı azaltır.
  • Ekran bağımlılığı ve ekrandaki rengarenk görüntüler, çocukların hayal gücünü kısıtlar ve düşünme becerilerini azaltır.

 

Çocuklarda ekran bağımlılığını önlemek için onlarla daha fazla zaman geçirmeli ve fiziksel ve bedensel gelişimlerini destekleyecek aktiviteler yapmalısınız. İşe doğru oyuncak seçimi ile başlayabilirsiniz.

Cwwtoysoyuncaklarımızı, tamamen çocuklarımızın gelişimine destek olacak şekilde ürettik. Çocukların toksik maddelere maruz kalmamaları için antibakteriyel özelliğinden dolayı kayın ağacı kullandık. O minicik parmakların doğal dokuyu hissederken zedelenmesine gönlümüz razı olamazdı. Biz de çivi, vida, zımba gibi ahşap dışı malzemeler yerine birbirine kenetlenen, dübel ve tutkalı seçtik.

Çocuklarımızın hayal güçlerini geliştirmek için; pillere ya da rengarenk ekranlara ihtiyaçları yok. Onlar, özgür bir oyun sahasında gerçek kimlikleri için ilk adımları atabilirler. Çünkü biliyoruz ki her çocuk kendine özgü harika yeteneklere ve hayal güçlerine sahip.